Logo από ΕΠΑνΕΚ Επιχειρισιακό Πρόγραμμα
Logo από Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Logo με τη σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Logo του ΕΣΠΑ 2014-2020

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τα υγρά απόβλητα των αγροτοβιομηχανικών μονάδων αποτελούν για δεκαετίες πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η επεξεργασία τους είναι πολύπλοκη και συνδυάζει κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα κυριότερα προβλήματα εμφανίζονται σε περιοχές με αυξημένη αγροτοκτηνοτροφική και βιομηχανική δραστηριότητα, στις οποίες παράγονται σημαντικές ποσότητες υγρών αποβλήτων υψηλού οργανικού φορτίου. Τα υγρά αυτά απόβλητα προέρχονται από τις δραστηριότητες σφαγείων, κτηνοτροφικών μονάδων όπως χοιροστάσια ή βουστάσια, τυροκομείων και ελαιουργείων, καθώς επίσης κι από μονάδες παραγωγής βιοαερίου και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ μια ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα στραγγίδια από τους ΧΥΤΑ. Η διάθεση των ανωτέρω υγρών αποβλήτων χωρίς κατάλληλη επεξεργασία αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς ανάλογα με την προέλευσή τους, εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλό οργανικό φορτίο (π.χ. COD 3 0.000 mg/L, αιωρούμενα στερεά 45.000 mg/L, αμμωνιακά ιόντα 2.000 mg/L κλπ), πολυφαινόλες και τανίνες, προκαλώντας ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον γενικότερα.

Από την άλλη μεριά, στις στρατηγικές κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) περιλαμβάνεται η «Ανάκτηση Ενέργειας – Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων», ιδιαίτερα μάλιστα για τα αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα επιδιώκεται η βέλτιστη αξιοποίηση του ενεργειακού τους περιεχομένου, καθώς και η ανάπτυξη του δικτύου συλλογής τους.
Για τα υγρά απόβλητα από τις μονάδες βιοαερίου με αναερόβια χώνευση, ο συνηθέστερος τρόπος διάθεσης στην Ευρώπη είναι στο έδαφος, με την προϋπόθεση της διαθεσιμότητας μεγάλων εκτάσεων γης. Όμως, το υγρό κλάσμα του χωνεμένου υπολείμματος, έχοντας υψηλό pH και υψηλές συγκεντρώσεις σε ΝΗ3/ΝΗ4, είναι υπεύθυνο όχι μόνο για την μόλυνση των υδάτων και του εδάφους, αλλά και για την έκλυση αμμωνίας και νιτρικών στην ατμόσφαιρα.

Για την ασφαλή λοιπόν διάθεση των υγρών υπολειμμάτων/ αποβλήτων από τις μονάδες παραγωγής βιοαερίου με αναερόβια χώνευση αγροτοκτηνοτροφικών αποβλήτων, επιβάλλεται η μετεπεξεργασία τους με σκοπό να απομακρυνθούν τα αιωρούμενα στερεά, το χημικά απαιτούμενο οξυγόνο, το αμμωνιακό άζωτο, ο φώσφορος, οι θειούχες ενώσεις και να μειωθούν τα παθογόνα βακτήρια.

Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η επεξεργασία και αξιοποίηση υγρών αποβλήτων υψηλού οργανικού ρυπαντικού φορτίου μέσω της κατασκευής καινοτόμων προσυγκροτημένων (compact), βαθμιδωτών (modular) μονάδων επεξεργασίας, ιδιαίτερα χαμηλού λειτουργικού κόστους, συνδυάζοντας τεχνολογίες μεμβρανών (MBR) και βιοενίσχυσης, προχωρημένης φωτοκαταλυτικής οξείδωσης, καθώς και τεχνολογιών αντίστροφης όσμωσης, στοχεύοντας στην παραγωγή καθαρού νερού με τη δυνατότητα διάθεσης ή/ και άρδευσης.

Τελικός στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η επίτευξη ολοκληρωμένης διαχείρισης υγρών αποβλήτων υψηλού οργανικού φορτίου σε μία προσυγκροτημένη μονάδα επεξεργασίας με εξαιρετικά μεγάλη απόδοση και χαμηλό κόστος λειτουργίας, βάσει της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που έχει αναπτύξει ο φορέας υλοποίησης SYCHEM Α.Ε. (ΣΦ) λόγω της κύριας δραστηριότητάς του στον τομέα των έργων επεξεργασίας νερού, καθώς και της αποδεδειγμένης εξειδίκευσης και εμπειρίας του ερευνητικού φορέα (ΤΕΙ Κρήτης) στις προχωρημένες οξειδωτικές φωτοκαταλυτικές διεργασίες, τις αερόβιες και αναερόβιες διεργασίες, καθώς και τον εργαστηριακό έλεγχο των παραμέτρων ποιότητας των υγρών αποβλήτων. Η τεχνολογική προσέγγιση που προτείνεται έχει ως στόχο την επίτευξη όλων των θεσμοθετημένων κριτηρίων ώστε τα πλήρως επεξεργασμένα υγρά απόβλητα υψηλού οργανικού φορτίου να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για την άρδευση καλλιεργειών, μια παγκοσμίως επιδιωκόμενη πρακτική σε ξηρικές και ημιξηρικές περιοχές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο